Sokszor keresik cégünket olyan felhasználók, akik faaprítékkal szeretnének fűteni. Ilyenkor elszoktunk mondani néhány hasznos információt, melyet mindenképp figyelembe kell venni, ha alapvetően faaprítékot szeretnének használni tüzelőanyagként.

 

TROTEX kazánnál (mely többek között alkalmas faforgács, fűrészpor és faaprítékkal való tüzelésére is) a következőre hívjuk fel a figyelmet, a faaprítékkal kapcsolatban:

 

- a faapríték fűtőértéke és nedvesség tartalma rendszerint eltér a minőségi tüzelőanyagokétól, ezért az azzal történő működtetésnél nem feltétlenül áll rendelkezésre az elvárt teljesítmény minden időben

- a nedves (nedvesség tartalom magasabb mint 20%) aprítékkal történő fűtés a kazán nem megfelelő működését eredményezi valamint csökkenti a kazán élettartamát, ezért nem tudjuk biztosítani a teljes jótállási időt

 

Ezek a szempontok a KOLTON automata adagolós kazánokra is érvényesek. A fő különbség az, hogy a TROTEX kazán kézi feltöltést igényel, felültöltős, nagyméretű tűztérrel rendelkezik. Ezért egyszerűbb, működését tekintve kisebb esélye van a fennakadásoknak, kisebb az alkatrész és szerviziégényük is.

Az általunk forgalmazott KOLTON automata kazán (MATIX, DUOX) elsősorban szén és pellet automata adagolására és elégetésére alkalmas. Más tüzelőanyagokat kiegészítőleg lehet bizonyos esetekben használni. Eltérő tulajdonságaik miatt a használatukat leginkább keverve ajánljuk az említett, minőségi tüzelőanyagokkal. A KOLTON automata készülékek (MATIX, DUOX) paraméterei szénnel és DIN+ minősítésű fapellettel lettek bejegyezve és forgalomba helyezve, csak ezek használatával tudjuk garantálni a teljesítmény adatokat.

 

A fenti két tudnivalón felül, ezen automata kazánok esetében még figyelembe kell venni, hogy:

 

- a legtöbb aprítékollógép nem tudja szavatolni az igényelt szemcseméretet (25 mm), ami fennakadásokat okozhat az adagoló rendszerben

- a készülék saját tároló tartályában nincs bolygató mechanizmus, ami a nem megfelelő szemcseszerkezetű tüzelőanyag boltozódását meggátolná

- az apríték tárolásánál és szárításánál további kihívások merülnek fel, pl. öngyulladás, faszesz képződés, rágcsálók megjelenése.

 

Faapríték tüzelőanyagkénti használata esetében, még a megrendelést megelőzően konzultálni szükséges a területi beüzemelő technikusunkkal, a későbbi gondok elkerülése érdekében.

Tapasztalataink szerint a fent említett apríték égetésével kapcsolatban felmerülő gondok más gyártók "apríték" kazánjai esetében is jelentkeznek, csak nem szivesen reklámozzák ezt. Mi azonban szeretnénk, ha a vásárló előre fel lenne készülve minden esetlegesen felmerülő gondra.

Ha a felhasználó betartja a tüzelőanyaggal kapcsolatos követelményeket azt tapasztaltuk, hogy jó minőségű aprítékkal, megfelelően üzemelnek KOLTON automata kazánjaink.

 

Kérdése van? Szeretne további információ?

Vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségeken.

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

Tóth Rastislav - Kelet-Magyarország
+36 70 639 26 95

Tóth Attila - Nyugat-Magyarország
+36 70 639 48 93

Titkárság +36 70 639 26 93

info@kolton.hu

www.kolton.hu

Youtube: KOLTON

X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kolton.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.