Miért érdemes Airkompakt hőszivattyút választani?

Hőszivattyú befektetésként hosszú évekre. Fontos kiválasztási kritériumok

Az energiaátalakítás korszakában, eltávolodva a hagyományos energiaforrásoktól, a hőszivattyúk olyan megoldást jelentenek, amely jelentős és egyre növekvő részesedéssel bír az épületek hőtermelésében. A piac nagy részét a levegő-víz hőszivattyúk foglalják el, a készülékek és a gyártók választéka óriási. Ezek közül az ázsiai gyártók vannak a legtöbben. A választási lehetőségek sokasága, valamint az információs "köd" nehezíti a vásárlás melletti döntést, amit számos, a pontokban tárgyalt tényező és szempont befolyásol. A Kołton, mint lengyel hőszivattyúgyártó, összeállított egy listát azokról a kritériumokról, amelyek kiváló eszközt jelentenek arra, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a rideg párás éghajlaton használt prémium hőszivattyúnak milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Származás
A hőszivattyú gyártójának származási országára vonatkozik. Ez fontos azoknak, akik előnyben részesítik az EU-s termékeket. A Kołton cég székhelye Lengyelország déli részén található: a Tátra és a Babia Góra között - a legnehezebb téli körülmények között. A Kołton hőszivattyúk itt tökéletesen működnek, így a kevésbé igényes területeken magabiztosan teljesítenek.

Energiaforrás
Különféle típusú hőszivattyúk léteznek, mint például levegő-víz, víz-víz vagy talajvíz. A választás az egyéni igényektől és a telepítési feltételektől függ. Az Airkompakt hőszivattyúk levegő-víz szivattyúk, ami azt jelenti, hogy működés közben hőt vonnak ki a légköri levegőből és továbbítják azt az épület fűtési rendszerébe.

Hűtés
A hőszivattyú azon képességére utal, hogy nyáron hűtést biztosít. Egyes hőszivattyúk fordított üzemmódban működhetnek, és hűtést biztosítanak a meleg hónapokban. Az Airkompakt hőszivattyúk rendelkeznek ezzel a lehetőséggel.A hűtésben és a légkondicionálásban találkozunk a hűtési ciklus kifejezéssel. Hűtőrendszerek megtalálhatók többek között  hűtőszekrényekben,  klímaberendezésekben és hőszivattyúkban. A hűtőrendszer az alacsony hőmérsékletű környezetből a magas hőmérsékletű központi fűtési rendszerbe történő energiaátvitelre szolgál.
Ha a beltéri és kültéri egységek között megosztott hűtőkörről van szó, akkor osztott rendszerről beszélünk. Ha a teljes gázrendszer a kültéri egységen belül van, azt monoblokk rendszernek nevezzük. Mindkét rendszer eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A monoblokk hőszivattyú teljes egészében a gyártó által készített hűtőrendszerrel rendelkezik, míg az osztott hőszivattyú hűtőrendszerrel rendelkezik, amelyet megfelelő jogosultságokkal rendelkező telepítő kapcsol be - ennek a csatlakozásnak a minősége gyakran meghatározza a hőszivattyú megfelelő működését. Az Airkompakt hőszivattyúk monoblokk szivattyúk, és mindegyiket a gyártó alacsony hőmérsékleten és magas páratartalom mellett teszteli egy klímakamrában. Nem korlátozzák F-gáz engedélyek és az ilyen hőszivattyúk nincsenek regisztrálva.

Környezetvédelem
Hőszivattyúk esetén a hűtőközeget a talajforrásból (levegő, víz, talaj stb.) származó hő átadására használják az épület központi fűtési rendszerébe. A hűtőközeg a hűtési ciklusban összenyomódik és kitágul, ami elnyeli az alacsony hőmérsékletű környezet hőjét, és hőt ad le egy magas hőmérsékletű közegnek.
A munka-/hűtőközegeket természetes (R717 - ammónia, R290 - propán, R600a - izobután, R744 - szén-dioxid) és szintetikus (közülük a legnépszerűbbek a hőszivattyúkban használt fluortartalmú hűtőközegek, pl. R410A, R134a, R407C, R32 stb.). Ezen gázok mindegyikét különböző paraméterek jellemzik: teljesítmény, hatékonyság, stabilitás és környezeti hatás.
A széles körben értelmezett klímavédelmi politika miatt az a döntés született, hogy a fluortartalmú szintetikus hűtőközegek jelentős részét ki kell vonni a használatból, ezért olyan alternatív hűtőközegeket kell kifejleszteni, amelyek kevésbé károsak a környezetre (pl. szén-dioxid, ammónia, propán), ill. alacsony globális potenciállal rendelkező hűtőközegek.felmelegedés (pl. HFO). A megfelelő hűtőközeg kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a helyi előírásokat, a rendelkezésre állást, a kapacitást és a hatékonyságot.
Fontos, hogy olyan hűtőközeget válasszunk, amely környezetbarát és minimális környezetterheléssel jár, hogy a hőszivattyú megfeleljen a vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak és szabványoknak. Kizárólag és kezdetektől fogva csak a jövő tényezőjének nevezett propánt  használjuk az Airkompakt hőszivattyúkban.
A propán műszaki tulajdonságai szintén kulcsfontosságúak az ilyen eszközök hatékony működéséhez. A propánt alacsony nedvességérzékenység jellemzi, nem korrodálja a hőszivattyú elemeit, alacsony hőmérsékleten - kb. mínusz 30 fokig - lehetővé teszi a működést, és biztosítja a hőszivattyú magas hatásfokát alacsony környezeti hőmérsékleten is.

Vezérlés
Ez a hőszivattyú szabályozási és kezelési módszerére vonatkozik. A modern hőszivattyúkat olyan fejlett vezérlőrendszerekkel kell felszerelni, amelyek lehetővé teszik az optimális energiafelhasználást.
Az ellenőrzés kétféleképpen értelmezhető. Az első az eszköz kezelése. A második a fűtésgazdálkodás.
Az első kritérium, azaz magának a készüléknek a kezelése. Az ilyen ellenőrzés minősége határozza meg a készülék működési kultúráját, a készülék helytelen viselkedés elleni védelmét, a készülék működésének külső körülményekhez való igazításának képességét, a külső hőcserélő leolvasztásának módját, hibamentes rendszert és élettartamot. A legtöbb opció kívül esik a felhasználó ellenőrzésén, de a vezérlő által végrehajtott belső funkciók ismerete döntő fontosságú ahhoz, hogy megkülönböztessük azokat az eszközöket, amelyek rendelkeznek kifinomult algoritmusokkal és biztonsági funkciókkal, illetve amelyek nem rendelkeznek.
A második kritérium, a fűtésgazdálkodás, az épület hőellátásának módjára vonatkozik.
Az alapvető hőszivattyús vezérlési lehetőségek az időjárás szabályozási lehetőségek, a működési ütemezések, a hőmérséklet változási ütemezések, valamint a más hőszivattyúkkal való együttműködés lehetősége - az ún. kaszkádrendszerrel vagy más eszközökkel (hőforrásokkal), pl. gáz-,  faelgázosító kazánokkal, stb. Ha a hőszivattyú nem rendelkezik ilyen lehetőségekkel, akkor feltételezni kell, hogy jelentős számú felhasználó számára ez a szabályozás nem bizonyulhat kielégítőnek.
A vezérlőelemek, mint a hőforrások fokozatos bekapcsolásának lehetősége, a fotovoltaikus inverterrel való kommunikáció vagy az épület energiagazdálkodási rendszere szintén sok felhasználó számára fontosak, és ma már szabványossá válnak.

Távoli eszközfigyelés
A telemetria alatt azt a képességet értjük, hogy a hőszivattyú paramétereit távolról továbbíthatjuk. Ezzel távolról megtekintheti a hőszivattyú működését, diagnosztikát végezhet és módosíthatja az üzemi paramétereket. Ebben az összefüggésben fontos a statisztikai adatok megszerzésének képessége, amely lehetővé teszi a korábbi időszakok elemzését. A TECH eModul rendszeren alapuló Airkompakt hőszivattyúk ezt a lehetőséget ingyenesen biztosítják.

Ellátási hőmérséklet 
A hőszivattyú azon képességére utal, hogy egy adott hőmérsékleten hőt szolgáltat az épületnek. Az Airkompakt hőszivattyúk széles üzemi tartományban akár 65oC előremenő hőmérséklet elérését teszik lehetővé.

Teljesítmény- és hatékonyság
A hőszivattyú energiahatékonyságára utal. A nagyobb hatékonyság alacsonyabb energiafogyasztást és alacsonyabb működési költségeket jelent. Ezt a COP együttható jelzi, amelyet különböző külső hőmérsékleteken adnak meg különböző előremenő hőmérsékletekhez. Az alacsony kültéri hőmérsékletre érdemes figyelni, a COP-ra az A-10/W55 vagy A-7/W55 paraméterre. A COP-tényezők optimális értékeinek köszönhetően ilyen körülmények között várható, hogy a hőszivattyúk alacsony külső hőmérsékleten is képesek nagy hatásfokkal melegvizet melegíteni, és magas hőmérsékletű berendezésekben is működnek. Sok COP együtthatót deklaratívan adnak meg a gyártók, ami azt jelenti, hogy az üzemeltetési gyakorlatban nem kell azonosnak lenniük.  Az Airkompakt hőszivattyúkra megadott COP együtthatókat akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok után kiállított megfelelő tanúsítványok igazolják.

Az energiaosztályok segítségével értékelhető a hőszivattyúk hatásfoka: A+++ (legmagasabb hatásfok) és G (legalacsonyabb hatásfok) közötti betűkkel vannak jelölve. Fel kell ismerni, hogy mérsékelt éghajlaton az A+++ és az A++ osztálytól eltérő osztályú szivattyúk nem használhatók. Az Airkompakt hőszivattyúk a két legmagasabb energiaosztályú A+++ és A++ energiaosztályúak az inverteres és a on-off szivattyúk esetében.

Szolgáltatás
Ez a hőszivattyú gyártója vagy szállítója által kínált szolgáltatások elérhetőségére és minőségére vonatkozik. Fontos, hogy olyan gyártót válasszunk, amely kiépített szervizhálózatot, garanciát és gyors reagálást kínál a készülék esetleges hibáira, problémáira.  Az Airkompakt cég rendelkezik gyárral és hivatalos szervizközponttal – képzett személyzettel, akik megfelelő szerviztevékenységet végeznek.

Ár
A hőszivattyú beszerzésének és telepítésének költségére vonatkozik. A hőszivattyú ára a gyártótól, a modelltől, a teljesítménytől és a kiegészítő funkcióktól függően változhat. Fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a minőség és az ár között, hogy optimális megoldást kapjunk a teljesítmény és a költségek tekintetében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a minőségnek ára van, ezért a kiváló paraméterekkel rendelkező hőszivattyúk működés közben gazdaságilag előnyösebbek, mint az olcsó hőszivattyúk.  Az Airkompakt hőszivattyúk ebbe a mintába illeszkednek.
A hőszivattyú kiválasztásakor fontos ezeket a különböző kritériumokat figyelembe venni, és az egyéni igényekhez, a helyi viszonyokhoz és preferenciákhoz igazítani. Az is jó ötlet, ha szakemberhez vagy hőszivattyús szakemberhez fordulhat részletesebb és személyre szabott tanácsért a megfelelő egység kiválasztásához. Kérjük, keressenek ha kétségeik vannak a hőszivattyú beszerelésének lehetőségével kapcsolatban.

További információk az airkompakt hőszivattyúkról:

AIRKOMPAKT (kolton.hu)

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kolton.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.