hőszivattyú telepítése

A hőszivattyús házak jelentik azt a jövőt, amelyre érdemes törekedni. Az ilyen típusú fűtőberendezések nemcsak hogy nem gyakorolnak negatív hatást a környezetre, mint a többi fosszilis tüzelőanyag elégetésen alapuló hőforrás, hanem a legmagasabb energiaosztályt is elérik az összes rendelkezésre álló berendezés közül.

A hőszivattyús házak jelentik azt a jövőt, amelyre érdemes törekedni.

Azt is meg kell említeni, hogy a beépítéshez nincs szükség külön helyiségre (ahogyan ez a fűtőkazánoknál történik), és nincs jogszabályi előírás, amely meghatározná a hőszivattyú célhelyét az épületben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes szabadságunk van a telepítésben. Nagyon fontos például, hogy megvédjük a rendszert a káros tényezőktől, és egy esetleges meghibásodás esetén kényelmesen hozzáférjünk a fő alkatrészekhez. Tehát hova kell elhelyezni a hőszivattyút?

Hogyan befolyásolja a hőszivattyú sajátos működése a helyét?

A hőszivattyút a ház külső falára, a tetőre vagy közvetlenül a létesítmény melletti földre szereli fel. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a gyártók minimális távolságot írnak elő az eszköznek az épülettől - általában ez az érték nem lehet kevesebb, mint 20-30 cm. A távolság biztosítása lehetővé teszi a szabad légáramlást és ennek eredményeként a hatékony hőelnyelést. Az is fontos, hogy az egység ne legyen közvetlenül olyan akadályok közelében (pl. bokrok, erkélyek, szabadidős felszerelések), amelyek korlátozhatják a légáramlást.

A szivattyút érdemes tető alá, legalább 30-50 cm-re a talaj felett elhelyezni, hogy a havazás ne tegye mozgásképtelenné a ventilátort, és ne gyűljön össze a fagyok során a kondenzvíz, ami a készülék károsodásával fenyeget. Kerülje az egység közvetlen kommunikációs utak, járdák, teraszok és erkélyek fölé történő felszerelését is – a leolvasztási ciklusok során az egységből kifolyó víz ráfagy, így sérülésveszélyt okoz. A szivattyú megfelelő magasságban történő felszereléséhez használhat dedikált kereteket és saját szerkezeteket (pl. betonalap).

Zaj és a hőszivattyú beépítési helye
A hatályos előírások szerint a hangnyomásszint az ingatlan határán éjszaka nem haladhatja meg a 40 dB(A), nappal pedig az 50 dB(A) értéket. Előfordul azonban, hogy a külső egység még magasabb zajszintet generál – ilyenkor a telek széleitől megfelelő távolságra kell felszerelni a készüléket. Ha a szivattyú 60 dB(A) nyomást produkál, akkor legalább 4 m-re kell elhelyezni az ingatlanvonaltól – feltéve, hogy az egység távol van az épület falaitól. Ellenkező esetben a távolságot 6 m-re kell növelni, azonban érdemes megjegyezni, hogy az Airkompakt levegő-víz hőszivattyúkat rendkívül halk működés jellemzi, ami többek között a kamra hangszigetelése és egy speciálisan kialakított ventilátor. Ezenkívül éjszakai üzemmóddal is fel vannak szerelve, amely lehetővé teszi a némítást, így a zaj nem korlátozza a rendszer telepítési helyét.

Itt többet tudhatsz meg a hőszivattyúk működéséről:

AIRKOMPAKT (kolton.hu)

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kolton.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.