A növekvő ökológiai tudatosság korában egyre többen döntenek úgy, hogy otthonukban megújuló energiaforrásokat használnak. A hőszivattyú telepítése az egyik népszerű megoldás, amely hatékony és környezetbarát energiatermelést tesz lehetővé. A készülék megvásárlása előtt sok befektető elgondolkodik azon, hogy a szivattyúk zajjal járnak-e, és hogyan befolyásolja az életük kényelmét? Ha Önt is érdekli ez a téma, olvassa el cikkünk további részét.

Hőszivattyús technológiák és zajszintek
A felhasznált energiaforrás miatt a hőszivattyúk többféle típusra oszthatók. Megkülönböztetünk levegő-, talaj- és víz hőszivattyúkat. Ezen technológiák mindegyikét más-más működési paraméterek jellemzik, ami egyben a generált zajszintben is kifejeződik.

A jelenleg legnépszerűbb léghőszivattyúk 40-60 dB közötti zajszintet generálnak. Ez a ventilátorok működésének köszönhető, amelyek energiát vonnak ki a levegőből. A talajszivattyúk valamivel halkabbak (35-50 dB), és a talajban tárolt energiát használják fel. Mindez azért, mert a legtöbb alkatrész a föld alatt van elrejtve. A vízszivattyúk működnek a leghalkabban. Működésük gyakorlatilag nem hallható, a zajszint pedig általában 35 dB alatt van. Ez jóval kevesebb, mint például a pelletkazánoknál.

Megoldások a hőszivattyúk okozta zaj csökkentésére
Számos megoldás létezik, amelyek segítenek minimalizálni a hőszivattyúk által keltett zajt. Közülük a legnépszerűbbek a hang- és hangelnyelő burkolatok. További érdekes ötlet, hogy a készülékek belső egységeit speciálisan hangszigetelt helyiségekben helyezzük el.

A hangfalak mind a kültéri egységek köré, mind az épületeken belül felszerelhetők. Ez az eljárás minden bizonnyal korlátozza a zaj behatolását a belső térbe. Levegő-víz hőszivattyúknál érdemes megfelelő zajcsillapító burkolatba fektetni az akusztikai zavarok enyhítésére.

További információk a hőszivattyúkról:

AIRKOMPAKT (kolton.hu)

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kolton.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.